TURŞU YAPIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

İyi bir turşu yapılabilmesi için, salamuradaki tuz oranının çok iyi ayarlanması gerekir. Aksi halde,turşu ya yenemeyecek kadar tuzlu, ya da az tuzlu olur. Tuz oranının az olması ise, istenmeyen zararlı canlılann üremesine ve yumuşamaya neden olur.Turşu yapımında sebzeler, %4-5 tuzlu suda ekşimeye bırakılır. Sebzeler üzerine salamura döküldügünde, sebze ve salamura arasındaki tuz alışverişi nedeniyle, salamuranın tuz oranı azalır. Bunun için, hazırlanacak salamuranın, baslangıçtaki tuz oranı daha yüksek olmalıdır. Ya da, kontrol edilerek ekşilen tuz ilave edilebilir. salamura, turşusu kurulacak sebze üzerine döküldügü zaman, tuzun bir kısmı sebzenin içerisine girer. Böylece birkaç gün sonra tuz oranı %4’e düşer ve daha aşağı inmez.Salamura hazırlanırken; %8 tuzlu su yapmak için; 80 gr. tuz 1 litre suda eritilir. Eger bir litreden fazla salamura gerekli ise, suyun her litresi için 80 gr tuz hesaplanır.Eğer tuz tartılamıyorsa, o zaman %8 tuzlu su, pratik olarak şöyle yapılabilir: Suyun her litresi için 5 yemek kaşığı silme tuz hesap edilir.%10 tuzlu su hazırlamak için 100 gr (veya 6 yemek kaşığı) tuz 1 litre suda eritilir. Eğer istenirse, turşuya, salamuranın %10’u oranında sirke ilave edebilirsiniz. Sebze Seçerken; Turşu yapacağınız sebzeleri seçerken sert, taze, kabuklarının parlak görünümlü ve zedelenmemiş olmasına özen gösterin. Sebzeler ne kadar taze ve diri olursa turşunun dayanma süresi de o kadar artar. Mutlaka turşuluk tuz olarak iri kaya tuzunu kullanın. Çünkü rafine tuz turşunun kısa zamanda yumuşamasına neden olur.Turşuyu, ekşimesi için 18~20°C sıcaklıkta 4-6 hafta bekletin. Turşu olgunlaştıktan sonra, daha serin bir yerde muhafaza edin. Turşunun üzerinde beyaz, kalın bir zar halinde maya tabakası oluşursa, bunu temizleyin

Dometesli Biberiye Turşusu

Dometesli Biberiye Turşusu
Dometesli Biberiye Turşusu

29 Temmuz 2007 Pazar

Mardin Midyat Bambaşka Bir Kent

Midyat Dinlerin ve Milletlerin Kardeşliğini simgeleyen Dünya üzerinde ki ender yerlerdendir. Midyat'ta yaşayan Süryani,Arap,Kürt ve Türk'ler burada kimsenin dini inancına ve konuştuğu diline müdahale etmez. İnanmyacaksınız ama ben baba tarafından buralı olmama rağmen 32 yaşıma kadar hiç gelmemiştim. 3 ay önce mecbur kalarak gelmem hayatımı bir anda değiştirdi. İzmirde Tarihi Kemeraltı çarşısında 2 tane işyerim olmasına rağmen buraya yerleşmeye karar verdim.Ne cesaret değil mi?(tek kelime kürtçe ve arapça bilmem:) ) İzmir'de bulunan iş yerlerimi kapattım ve burada ne yapabilirim diye düşünürken aklıma burada olupta piyasa olmayan bir ürünü gördüm. Elbette tüm Türkiyede Acur turşusunu bulabilirsiniz. Ama ne bu boyunu nede bu LEZZETi bulabilirsiniz. Bu acuru Türkiye'ye tanıtarak buraya ve kendime katkı sağlamı düşünerek bu işe karar verdim. Eğer bir gün şansınız olursa ve tadarsanız hak vereceksiniz.....

Hiç yorum yok:

KORNİŞON SALATALIK TURŞU YAPIMI

KORNİŞON SALATALIK TURŞU YAPIMI
KORNİŞON SALATALIK

Karışık Turşu -Türlü- Yapımı

Karışık Turşu -Türlü- Yapımı
Karışık Turşu -Türlü- Yapımı